regnum header01

Slovenskí vinári budú môcť používať označenie Tokaj

Dátum: . Kategória: Médiá

Slovenskí výrobcovia tokajského vína zrejme budú môcť od júna používať na vinetách označenie Tokaj. Vyplýva to z návrhu novely zákona o vinohradníctve a vinárstve, ktorý schválila vláda. Normu musí ešte odobriť parlament.

Donedávna mohli slovenskí vinári na fľašiach uvádzať iba prídavné meno tokajský či označenie Tokajská vinohradnícka oblasť, keďže značku Tokaj si na oficiálnom portáli Európskej komisie zaregistrovalo Maďarsko.

"V našej legislatíve vypadne Vinohradnícka oblasť Tokaj alebo Tokajská vinohradnícka oblasť, zostane v legislatíve len slovo Tokaj," vyhlásil minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan. Poznamenal, že povinnosť používať označenie Tokajská vinohradnícka oblasť nahradí v prípade schválenia zákona Národnou radou slovo Tokaj. Vláda požiadala parlament, aby o návrhu rokoval v zrýchlenom konaní.

Zmena pravidiel nepriamo súvisí s tým, že Slovensku nedávno Európska komisia zaregistrovala v elektronickom registri chránených označení pôvodu E-Bacchus označenie Vinohradnícka oblasť Tokaj s platnosťou od augusta. Norma umožní, aby vinári nemuseli pri označovaní vín z jedinečnej vinohradníckej oblasti používať spojenie Vinohradnícka oblasť Tokaj, ale iba slovo Tokaj.

Slovensko prišlo o právo používať na vinetách slovo Tokaj po tom, čo Európska komisia vlani zaregistrovala v elektronickom registri názov oblasti len pre Maďarsko. Vyhovela tak požiadavke Budapešti, ktorá v lete minulého roka upravila vo svojej legislatíve názov vinárskej oblasti z Tokaji na Tokaj.

Slovensko sa s Maďarskom sporí o ochrannú značku Tokaj dlhodobo. Obe krajiny sa nevedia dohodnúť najmä na rozlohe vinohradníckej oblasti na Slovensku, ktorá by pod značku Tokaj patrila.

Kým podľa slovenských odborníkov je možné tokajské víno v krajine vyrábať z výmery 908 hektárov, maďarská strana trvá na obmedzení produkcie na výmeru 565 hektárov. Celá tokajská oblasť má na Slovensku približne 1400 hektárov.

Špecifickú chuť tokajského vína dotvára ušľachtilá pleseň, ktorá je pre oblasť typická. Tá sa na bobuliach hrozna vytvára najmä počas teplej a vlhkej jesene. Na Slovensku sú údajne schválené tri odrody tokajského vína, v Maďarsku sedem.

Zdroj: ČTK