regnum header01

Rokovania o Tokaji stroskotali na neústupčivosti Maďarska

Dátum: . Kategória: Médiá

Doterajšie bilaterálne slovensko-maďarské rokovania o spoločnej vinohradníckej a vinárskej oblasti Tokaj podľa vedúcej slovenskej delegácie Mariety Okenkovej stroskotali na neústupčivosti maďarskej strany z hľadiska jednostranného obmedzenia výmery iba na slovenskej strane.

Slovensko na rokovaniach presadzovalo podľa nej oprávnené záujmy slovenských výrobcov, ktorí nevidia dôvod, prečo by sa mali vzdať časti svojej oprávnenej výmery.

"Bola to už podmienka pre Slovensko neakceptovateľná a najmä nepochopiteľná, prečo sa má ináč definovať oprávnená výmera na jednej strane hranice a ináč na druhej strane", uviedla Okenková.

Obe strany sa dohodli, že o tomto spoločnom rozhodnutí budú informovať Európsku komisiu spoločným listom, ktorý vypracuje slovenská strana a zašle na pripomienkovanie maďarskej strane.

Okenková ďalej uviedla, že slovenská strana si vyhodnotila trilaterálne rokovanie s EK v Bruseli v júni tohto roka a dospela k záveru, že slovenskí výrobcovia môžu používať podľa platnej legislatívy EÚ názov Tokajská vinohradnícka oblasť a môžu existovať vedľa seba dve tokajské oblasti s odlišným označením Tokajská vinohradnícka oblasť a Tokaji borvidék.

V praxi to podľa nej znamená, že na Slovensku môžeme vyrábať tokajské víno tak, ako ho po stáročia vyrábame, so zavedeným kontrolným systémom kvality, plnením do fliaš a označovaním. Zároveň Maďarsko môže vyrábať tokaji aszu tak, ako ho vyrábajú, označiť si ho podľa vlastných pravidiel, kontrolovať výrobu a uvádzanie na trh podľa vlastných pravidiel.

Okenková pripomenula, že pri vstupe Slovenska do EÚ bola Slovensku uznaná Tokajská vinohradnícka oblasť a Maďarsku vinohradnícka oblasť Tokaji borvidék.

"Celá Európa však vie, že ide o jedno územie s rovnakými klimatickými, pôdnymi, historickými podmienkami, jedinečnými pre výrobu špeciálnych tokajských vín. Z toho dôvodu EK navrhla, aby sa Slovensko a Maďarsko dohodli na jednej oblasti Tokaj s rovnakými pravidlami pre pestovanie viniča, výrobu vína, kontrolu kvality, rovnaké označovanie, rovnaké fľaše. Slovensko aj Maďarsko si teda porovnali svoje systémy - zatrieďovanie vinohradov, technológiu výroby, zrenie, používané fľaše a označovanie", hovorí Okenková.

"Výsledkom je," tvrdí vedúca delegácie, "že na Slovensku spĺňame všetky podmienky na výrobu tokajských vín rovnako ako v Maďarsku a máme totožnú metodiku pre klasifikáciu tokajských honov. Našou výhodou je, že sme Tokaj vyrábali takzvanou oxidatívnou metódou a máme zachovanú odrodovú skladbu, ktorú sme nemenili a najmä sme nepripustili spriemyselnenie výroby tokajských vín na Slovensku."

Povolené tri odrody na Slovensku sú presne stanovené zákonom na rozdiel od Maďarska, ktoré má odporúčané odrody v celkovom počte sedem upravené v Poriadku Rady vinohradníckych obcí.

"Žiaľ musím konštatovať, že verejná mienka v Maďarsku je veľmi negatívne neoprávnene nastavená voči kvalite slovenskej produkcie tokajských vín. To je umocňované čoraz častejšími veľmi neodbornými a zavádzajúcimi vyjadreniami čelných maďarských predstaviteľov. Niekedy mám až pocit, že niekomu to takto vyhovuje a akákoľvek snaha dohodnúť sa na báze odborných vedeckých argumentov v kombinácii s historickými vždy stroskotá. Nechcem nikoho obviňovať, ale len verejne deklarovať, že slovenská strana vyvinula maximálne možné úsilie a urobila veľa ústupkov v záujme toho, aby došlo k dohode v tomto dlhoročnom spore medzi dvoma susedmi. Cieľom nášho snaženia bolo nielen stabilizovať vzťahy medzi výrobcami v tomto regióne a vytvoriť pozitívne prostredie na prílev nových investícií, ale aj na ľudskej a odbornej úrovni dokázať, že Slovensko a Maďarsko sa dokážu spoločne dohodnúť", dodala Okenková.

Zdroj: Dnes.sk